зимни спортове


Намиращите се в непосредствена близост до хотела седем ски писти предлагат отлични условия за практикуването на зимни спортове, вклчително и за деца.Предлагаме за групови и индивидуални посещения ски учители.

 

еко туризъм

За любителите на пешеходен- и  еко туризъм са изградените 6 еко-пьтеки или индивидуални преходи до: “Храмът на вечността” , “Очарованието на торфището”,  ”Следите на ледника” , “Властелинът на планините”,  “Пазителката на живота”, Сухото езеро, Вапски езера , Скалишки езера, Черноплоянски езера, панорамата и до хижите: Семково, Добьрско, Македония, Рибни Езера, Грънчар и Трьщеник. Мекият средиземноморски въздух, проникващ по течението на р. Места, и чистият планински въздух на Рила определят климата на Семково като лечебен за хора с белодробни заболявания.
 

Четири от еко пътеките, започват от Семково. Всички еко-пътеки са със средна трудност и са подходящи за всякакви туристи с изключение на малки деца (не под 10 г) и по-възрастни хора.

 1.”Властелина на планините” (Семково – Парка за танцуващи мечки) – с тематична насоченост към най-голямото животно на нашата фауна – мечката. Aко искате да изживеете истинско горско приключение и да се изправите очи в очи с дивите зверове, то изберете екопътека „Властелинът на планините“. Тръгваща от хижа „Семково“, за 4 часа тя ще ви отведе директно до Центъра за реадаптация на танцуващи мечки в Белица.Гостите опознават живота на дивите мечки и вкрая на маршрута имат възможност да видят живи мечки в парка. Това е най-желания маршрут от туристите посетили парка. И е най-лекия, като терен. Слиза се надолу почти през цялото време. На връщане е малко с изкачване. (около 3-4 часа в едната посока).

 2. ”Очарованието на торфището” – Семково – Сухото езеро – около 2 ч в зависимост от възраста и тренираността на туристите.

 3.”Следите на ледника” – Семково – Вапските езера – 2:30 – 3 часа.

В северозападна посока от хижа „Семково е крайната точка на екопътека „Следите на ледника“ – двете очарователни Вапски езера. Формирали се в подножието на връх Вапа, те са с ледников произход и се намират едно под друго на над 2200 м. надморска височина. Първото е по-малко – 2,8 декара, с почти кръгла форма. Второто е на около 15 минути разстояние, с продълговата форма и площ от 26 декара. Пътят до Вапските езера е напоен от реки и ручеи, които са местообитание на балканската пъстърва. Навсякъде около вас ще пърхат водни кончета, а буйният клек ще ви дава прохлада в динамичния преход.

4.”Храмът на вечността” – маршрута прави кръг в местностите около Семково и се връща отново в Семково. – около 3 часа.

Забележка:

Всички посочени времена са в едната посока и са на базата на нормално ходене без бързане за хора на средна възраст и средна физическа подготовка. Ако става въпрос за по-възрастни хора или деца над 10 г – ще е нужно малко повече време, както и ако хората спират по-често за почивки или за да се снимат или да се любуват на пейзажа.

По време на преходите гостите се запознават с местната флора и фауна и се докосват до дивия живот.
За туристите можем да направим и преходи по тяхно желание.

 *За гостите на хотела се осигурява и опитен  планински водачи за пешеходни маршрути.Моля попитайте при конкретен интерес.

 

преходи


Планински преходи в района на Рила планина.

 От хижа „Семково“ тръгват множество туристически маршрути, всеки от които има своите предизвикателство и чар, но всички достатъчно диви.. Особено популярен е този до Сухото езеро – езеро, с площ близо 22 декара, разположено на 2045 м. надморска височина на ръба на циркусен праг. То е крайна точка на екопътеката „Очарованието на торфището”, започваща от курорта Семково в североизточна посока.

По пътя до Сухото езеро (около 1,5 часа) ще преминете покрай Уплашената чешма (наречена така преди около 10 години, когато местен жител видял мечка до чешмата), през смесена гора от бор, смърч и бяла мура в местността Бранището и през обширни пасища, обрасли с клек. Не очаквайте обаче езерото да е пресъхнало – въпреки името си, то е пълноводно и в най-горещото време на годината

 

туристически обиколки

Опитни екскурзоводи могат да разведат гостите на хотела на  тематични разходки в музеите на гр. Белица, обиколни турове и екскурзии до Рилски манастир, гр. Мелник, гр. Банско и гр. Разлог, Роженски манастир, с. Добърско и др.

Предлагаме Ви  няколко примера за ТУРИСТИЧЕСКИ ОБИКОЛКИ ИЗ РАЙОНА:

 

Семково – Белица – Мелник – Роженски манастир

Семково – Белица – Рилски манастир

Семково – Белица – Банско

Семково – Белица – Добърско

 

забележителности

  Уникална възможност за посещение на парка за танцуващи мечки на Бриджит Бардо!!!

  Единствен по рода си на Балканите Резерватът за танцуващи мечки в Белица се разполага върху площ от 11 хектара в гористата местност „Андрианов чарк“, на 1130 метра надморска височина. Множеството поляни и естествени водни площи са дом не само на „спасените“ от робия животни , но и на диви кафяви мечки. Създаден през 2000 г. от австрийската фондация „Четири лапи”, „Фондацията на Бриджит Бардо“ и община Белица, днес този парк е любима атракция за всички възрасти. В грижите за животните (същите, които сте виждали по улиците, вързани на синджир и придружавани от роми с музикален инструмент) се включват студенти, ученици, правителствени и независими орагнизации, еко защитници. И всички те имат една цел – по-щастливо бъдеще в естествена среда за българските танцуващи мечки.

Благодарение на подкрепата от ненадминатата актриса Бриджит Бардо, паркът винаги е пълен с посетители и грижовни любители на животните.

Валявица в град Белица

Всеки ост може да види по пътя за хотелела: валявицата или още тепавица, която  представлява скован от дъски басейн, в който силна водна струя пада от високо по стръмен улей. Под ударите на водата в образувания водовъртежн тъканите престояват известно време. Служи за валяне на китеници, черги, козяци и губери.

Теснолинейка  

 Единствената запазена и функционираща 760 милиметрова железопътна линия (теснолинейка) в България е линията Септември-Добринище. Тя е с дължина 106км. и минава през три български планини – Родопите, Рила и Пирин. Тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров – гара

Аврамово с 1267м. надморска височина.
 

 

култура

Посещение на музей в град Белица. Цена: 1 лв. възрастни и 0.50 за деца, работно време 8-12  и  13-17H

Символ на Белица е изградената през 1835 г. църква, една от най – големите в Разложко. Заедно със селището изгаря през 1903 г., но е възстановена на още по – видно място веднага след Освобождението църквата „Св. Георги“ (символ на града, построена през 1835 г., една от най-големите в Разложко), църквата „Св. Димитър“ (построена през 1716 г., най-старата сграда в Белица), къщата на Ваканови (типична възрожденска архитектура) и главната търговска улица – тези места ще ви запознаят с местните бит и традиции от миналото до днес, разкривайки ви ново парченце от чудните планински красоти на България. И всичко това само с едно пътешествие до Семково.

Традиции в представянето на  културно наследтство и местния фолклор и обичаи в село Добърско.

Освен 30-метровия си водопад, Добърско има поне две достойнства, които могат да вдигнат цената му на желана туристическа дестинация.

Храмът “Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат” е изграден като трикорабна базилика от камък и хоросан (на места и с тухли) през 1614 година от будни и заможни добърчани.

Храмът бил малък по размери (8,37 x 6,50 x 5,20 метра) и, както турците изисквали, външно не се отличавал от жилищните сгради. Наполовина в земята, без камбанария и купол, с малки прозорчета-мазгали, храмът приличал повече на малка непристъпна крепост. Но добърчани компенсирали това с вътрешната му богата украса и благолепие. Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство. В нея е прочутият стенопис с Исус Христос в ракета.

Днес църквата е сред културните паметници под защитата на ЮНЕСКО, но е отворена за посетители. Въпреки желанието на св. Неврокопска митрополия, в него богослужения все още не се извършват; добърчани се черкуват само в църквата “Сретение Господно”, построена през 1860 година и изографисана от майстори от Банската зографска школа.

Второто достойнство на селото е свързано с легендата за самуиловите войници и лековитото изворче. Легендата гласи, че с водата от изворчето в двора на старата църква е лекувал очите си още Климент Охридски. А самата църква е имала връзка с охридската книжовна школа. Уникалният й иконостас е дело на прочутите майстори от дебърската художествена школа. Добърско се намира на пътя от Света гора за Рилския манастир. След кървавата Беласишка битка през 1614 година ослепените войници идват тук, за да лекуват очите си. Според възрастните хора на Добърско, ослепените самуилови войници, тръгнали към Рилския манастир, били застигнати от лошо време и така останали тук.

 
 

buy flagyl online purchase cipro